Omega Uitvaartzorg

Heer

Tegenover me zit zijn dochter. We zijn in de kamer van het verzorgingshuis waar haar vader afgelopen nacht overleed. De meeste praktische punten voor zijn uitvaart hebben we besproken, samen met haar twee broers. Maar nu zit ik een moment alleen met haar. Ze heeft me zojuist de kleding laten zien waarvan ze graag wil dat haar vader die aan gaat krijgen: een nette pantalon, een mooi overhemd en een stijlvol gilet. ‘Hij was altijd zo’n heer.’ Ze zucht. Ik volg haar blik naar een foto van haar vader in een rolstoel. Enkele jaren geleden kreeg hij een herseninfarct. Daarna werd het voor hem onmogelijk om door de stad te struinen, of de markt te bezoeken, wat hij tot dan toe zo graag deed. Tiptop zag hij er dan altijd uit, vertelt ze me. Nette kleding, goed verzorgd en niet te vergeten zijn favoriete aftershave.

Samen met mijn collega verzorg ik nu haar vader. We hebben afgesproken dat we hem overbrengen naar de rouwkamer en dat zijn kinderen hem daar weer terug zullen zien. Ze vinden het moeilijk om hem uit zijn vertrouwde omgeving te zien vertrekken. Wanneer we bijna klaar zijn voor vertrek, valt mijn oog op het flesje aftershave op het tafeltje. Ik besluit het samen met zijn leesbril mee te nemen; ze lijken beide zo bij hem te horen. Dan kunnen zijn kinderen straks aangeven of we ze wel of niet op doen bij hun vader.

Wanneer ik hen dat een klein uurtje later vraag, zijn ze eenduidig. Dat geurtje hoort absoluut bij hem, dus dat moet op. En zo blijft het de dagen die volgen tot de dag van zijn uitvaart. Iedere dag zijn de kinderen bij hem en elke keer spuiten ze nog een beetje van zijn aftershave op zijn kleding en in de kamer. ‘Nu ruikt alles lekker naar papa.’

Op de dag van de uitvaart overhandig ik het flesje aan zijn dochter. Ze kijkt me aan: ‘Niet tegen mijn broers zeggen hoor, maar ik heb mijn vaders aftershave in de kraag van mijn jas gespoten.’ Ze moet even slikken: ‘Zo kan ik hem ook na vandaag nog een klein beetje bij me houden.’ En dat eenvoudige zinnetje doet ook mij even slikken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email