Omega Uitvaartzorg

Sjors

‘Dag mevrouw, ik ben Sjors,’ zegt hij als hij voor me staat. Ik kijk in de ogen van een slungelige puber met een prachtige bos halflang haar. ‘Fijn dat je er bent Sjors,’ zeg ik. ‘En gecondoleerd met het verlies van je overgrootmoeder.’ 

Ik zie deze jongen op de dag van de uitvaart voor het eerst. Een jong mens dat in een te groot lichaam lijkt te zitten. ‘Deze twee mensen horen bij hem,’ zegt zijn oma. ‘Mag ik zo dadelijk even iets met jullie overleggen?,’ vraag ik hen, terwijl Sjors met de rest van het gezin naar de familiekamer gaat. Hij loopt wat ongemakkelijk, om een reden die mij al bekend was. Sjors heeft namelijk een spalk in zijn broek, langs de binnenkant van zijn been.

Want Sjors mag tijdelijk niet over zijn eigen vrijheid beschikken en zal op deze manier niet in de verleiding komen om die toch op te gaan zoeken. Ik vraag de twee of zij letterlijk naast deze jongen moeten zitten, of dat in dezelfde ruimte aanwezig zijn voldoende is. ‘Het lijkt me zo fijn voor hem als hij gewoon met zijn familie in de binnenste kring van stoelen kan zitten.’ Ik kan het niet nalaten om het te benoemen. Ze begrijpen het en gaan akkoord.

Nu ik hun toestemming heb, zorg ik er voor dat het aantal stoelen in de binnenste kring precies kloppend is. Een lege stoel kan immers juist op een dag als vandaag als zo pijnlijk worden ervaren. Met de oma van Sjors heb ik afgesproken om samen de kist te sluiten, vlak voor de plechtigheid begint. Als ik haar uitnodig om dat te gaan doen, staat ook Sjors meteen op. Hij wil erbij zijn. Ook zijn oom voegt zich bij ons. Sjors is zichtbaar aangedaan als hij de schroeven in de deksel van de kist draait. Ook de herinneringen die worden gedeeld tijdens de afscheidsdienst en de muziek waar we naar luisteren maken bij hem de nodige emoties vrij. Als ik na de plechtigheid de familie gedag gezegd heb en onderweg ben naar huis is het druk met gedachten in mijn hoofd.

Niet over het leven dat al geweest is, maar over het leven dat nog maar nauwelijks is begonnen.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email