Omega Uitvaartzorg

Tuinman

Mijn warme maaltijd heb ik net op mijn bord geschept als de telefoon gaat. Aangedaan, maar rustig vertelt de zoon me dat zijn vader is overleden. ‘Er was geen enkele reden om dit te vermoeden, hij heeft nog heerlijk in de tuin gewerkt vandaag.’ Ik geef aan dat ik nog even tijd nodig heb, maar dat ik er met drie kwartier zal zijn. ‘Dat is goed hoor, we zien je vanzelf.’ zegt hij.

Het huis staat aan een achteraf gelegen zandpad en ik moet even naar het juiste nummer zoeken. Bij de achterdeur staat een paar klompen. Als de deur opengaat, word ik welkom geheten door de dochter. Ze neemt me mee naar binnen en als ik in de woonkamer sta, kijk ik naar een tafereel wat ik niet had kunnen vermoeden tijdens het telefoongesprek. Hij zit in de comfortabele stoel waarin hij er tijdens zijn middagdutje zo onverwacht tussenuit geknepen is.

Zijn werkbroek zit vol met moddervlekken. Daarboven de dikke wollen trui met hier en daar een slijtagegaatje. Zijn gezin zit, voorzien van koffie en thee, om hem heen. ‘Ga maar zitten hoor.’ wijst zijn vrouw naar een lege stoel. ‘Ik zal een kopje thee voor je pakken.’ Terwijl ze naar de keuken loopt, strijkt ze liefdevol over zijn voorovergebogen hoofd. En waar ik me ter plekke ongemakkelijk begin te voelen over die paar minuten die ik toch nog heb besteed aan het nuttigen van mijn maaltijd, wordt dat door deze familie meteen weer weggenomen: ‘Het was zo fijn hier gewoon nog even zo te zitten met elkaar.’

En dus zitten we ook nu samen rondom hem. Vertellen ze me over hoe de dag opeens deze vreemde wending kreeg en dat ze daar op hun manier ook vrede mee hebben. ‘Hij was dol op zijn tuin. Het liefst was hij daar gestorven, hij heeft het vaak genoeg gezegd.’ Ik snap dan ook helemaal de wensen van deze familie: Een eenvoudige, maar ecologische kist, waarin hij opgebaard zal worden in zijn werkkleren. De kist komt vanzelfsprekend voor het raam te staan dat uitzicht geeft op de tuin. Op de dag van de uitvaart ligt er een boeket met een weldadige kleurenpracht op de kist; bloemen uit zijn eigen tuin uiteraard.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email